menu
Azt hitted, hogy az akne csak a tinédzserek gondja?

Gondold újra! Valójában a fiatal korukban tiszta bőrrel rendelkezők akár 8%-a fejleszt ki felnőttként aknét. Szerencsére számos módszer létezik az akne kezelésére, függetlenül az életkorodtól.

Mi az akne?

A pattanások és más bőrkiütések az akne, az arcon, háton, mellkason, nyakon, vállakon és a test más területein előforduló, néha krónikus állapot jellemzői. A leggyakoribb forma (akne vulgaris) fekete-fejeket, fehér-fejeket és félkemény központtal rendelkező piros kiemelkedéseket foglal magába. Súlyos esetekben (cystás akne) fájdalmas, folyadékkal teli ciszták vagy fájdalommentes csomók jelennek meg a bőr felsőzín alatt; mindkettő esetben csúnya, maradandó hegesedés és gödröcskék alakulhatnak ki. Különösen a tinédzserek számára az akne zavaró és érzelmileg nehéz állapot lehet.

Mi okozza az aknét?

Az akne akkor alakul ki, amikor a bőr hajszálereinek alapjában található faggyúmirigyek túl sok faggyút termelnek. Ez a sűrű, olajos anyag általában a pórusokból távozik, hogy a bőrt kenje és egészségesen tartsa. Ha a faggyú felgyülemlik, kemény dugók képződhetnek, amelyek eltömítik a pórusokat és pattanásokat okoznak. Ha egy ilyen olajdugó a bőr felszíne alatt megreped, helyi bakteriális fertőzés alakulhat ki.

Hormonális egyensúlyhiány miatt fokozódhat a faggyútermelés - ez gyakori probléma a serdülőkorban, különösen a fiúknál. A nők esetében a menstruációs időszakok vagy a terhesség is okozhat aknét előidéző hormonális zavarokat. Az akne kialakulását más tényezők is előidézhetik, mint az érzelmi stressz, a ruházat bőrhöz való dörzsölése vagy súrlódása, valamint bizonyos gyógyszerek - különösen a szteroidok, fogamzásgátlók vagy a hormonszinteket befolyásoló készítmények. Az öröklődés is szerepet játszhat.

Ellentétben a közkeletű vélekedéssel, az akne valószínűleg nem a csokoládé, a kagyló, a dió vagy a zsíros nasik fogyasztásától, illetve a kólák ivásától alakul ki. Ugyanakkor néhány orvos - és beteg -állítja, hogy az akne kialakulását vagy súlyosbodását bizonyos élelmiszerek vagy élelmiszer-allergiák okozhatják vagy elősegíthetik.

Kiegészítő javaslatok az akne kezelésére

Egyes adagokat a már szedett kiegészítők biztosíthatnak.

A-vitamin: 25 000 NE naponta; a gyógyulás észlelésekor vagy 1 hónap után csökkentse az adagot 10 000 NE-re naponta. Használjon tablettát vagy cseppeket. Megjegyzések: A terhes nők vagy a terhességet tervező nők ne lépjék túl a 5 000 NE-t naponta.

B6-vitamin: 50 mg minden reggel. Megjegyzések: A krónikus akne kezelésére 200 mg-nál nagyobb hosszú távú adagok idegkárosodást okozhatnak.

C-vitamin: 1 000 mg kétszer naponta. Megjegyzések: Csökkentse az adagot, ha hasmenés alakul ki.

Cink/Réz: 30 mg cink és 2 mg réz naponta. Megjegyzések: Csak akkor adjon hozzá rezet, ha a cinket hosszabb ideig, 1 hónapnál tovább szedi.

Lenmagolaj: 1 evőkanál (14 gramm) naponta. Megjegyzések: Ételhez keverhető; reggel vegye be.

Esti kankalin olaj: 1 000 mg 3-szor naponta. Megjegyzések: Helyettesíthető 1 000 mg borágó olajjal naponta egyszer.

Hogyan segíthetnek a kiegészítők az akne kezelésében?

A legtöbb ember előnyöket élvezhet az ajánlott táblázatban szereplő összes kiegészítő kipróbálásával; ezeket biztonságosan kombinálhatja. Az eredmények észleléséhez gyakran három-négy hét vagy annál hosszabb időre van szükség. Mind hosszú távon használhatóak, valamint a hagyományos akne gyógyszerekkel együtt is.

Az A-vitamin fontos, mert az akne kialakulásának alapvető okozója a faggyúmirigy túltermelés, segít a szabályozásában. Mivel segít az aknéval összefüggő hormonok szintjének kiegyensúlyozásában, a B6-vitamin hasznos lehet a menstruációs ciklusok vagy a menopauza által súlyosbított akne esetén. A C-vitamin elősegíti az immunrendszer egészségét, segítve az akne kialakulásáért felelős baktériumok ellenőrzését. A cinket bármelyik vagy minden vitamin mellett szedve, javítja az immunfunkciót, csökkenti a gyulladást és elősegíti az egészséges hormonszinteket.

Mivel a cink hosszú távú használata gátolja a réz felszívódását, azt ezzel a ásványi anyaggal együtt kell bevenni. A cinket esszenciális zsírsavakkal együtt is érdemes szedni: a lenmagolaj és az estiglándi borágó olaj két kitűnő forrása. Az esszenciális zsírsavak hígítják a faggyút, csökkentve a pórusok eltömődésének valószínűségét.

A fent említett kiegészítők hosszú távú használata és a hagyományos akne kezelésekkel való kombinációja segíthet az akne kezelésében és a kitörések ellenőrzésében függetlenül attól, hogy hány éves az illető. Fontos azonban, hogy a kiegészítőket orvos vagy szakember irányítása mellett alkalmazza, hogy a legmegfelelőbb adagokat és kombinációkat állapítsa meg az egyéni igényeknek megfelelően.

Ne feledje, hogy a kiegészítők csak az akne kezelésének egy részét képezik, és a legjobb eredmények elérése érdekében fontos a megfelelő bőrápolási rutin kialakítása, a személyes higiénia betartása és az egészséges életmód követése. A helyes táplálkozás, a megfelelő hidratálás, a rendszeres testmozgás és a stresszkezelés mind hozzájárulhat a bőr egészségének és tisztaságának megőrzéséhez.

Ha kétségei merülnek fel az akne kezelésével vagy a kiegészítőkkel kapcsolatban, forduljon bőrgyógyászhoz vagy egészségügyi szakemberhez, aki segíthet Önnek abban, hogy megtalálja a legjobb megoldást a bőrproblémájra.

Összefoglalva, a kiegészítők használata az akne kezelésében segíthet a tünetek enyhítésében és a bőr egészségének javításában. Azonban fontos megjegyezni, hogy a kiegészítők nem helyettesítik az orvosi kezelést vagy a hagyományos gyógyszereket, és nem minden esetben hoznak azonnali eredményeket. A legjobb eredmények elérése érdekében alkalmazza a kiegészítőket egy átfogó bőrápolási és életmódbeli megközelítéssel, és konzultáljon szakemberrel annak biztosítása érdekében, hogy az Ön számára legmegfelelőbb kezelést kapja.

 

Szólj hozzá a cikkhez


Ezek is érdekelhetnek

Facebook -beszélgetések