menu
Egy brit elemzés szerint, nem kell futónak vagy sportolónak lenni ahhoz, hogy megtapasztaljuk a testmozgás előnyeit - elég, ha egy gyors séta is beépül a napjainkba.

A kutatás szerint, ha mindenki mindössze napi 11 percet mozogna, a korai halálozás 10%-a megelőzhető lenne.

Az emberek többsége azonban nem képes a heti minimum 150 percnyi ajánlott testmozgást elérni.

De a kutatók, a Cambridge-i Egyetem munkatársai szerint, némi testmozgás mindig jobb, mint a semmi. Az NHS azt javasolja, hogy mindenki végezzen hetente 150-300 perc olyan fizikai tevékenységet, amely megemeli a pulzust, vagy 75-150 perc intenzív tevékenységet, amitől nehezebben lélegzünk.

A kutatócsoport számos korábbi tanulmányt vizsgált meg a fizikai aktivitás előnyeiről, és arra a következtetésre jutott, hogy még az ajánlott mennyiség felének elvégzése is megelőzhetne a szív- és érrendszeri betegségek 20 százalékát és a rákos megbetegedések majdnem 30 százalékát.

Ez heti 75 perc - vagyis napi 11 perc - kerékpározást, gyors sétát, túrázást, táncot vagy teniszezést jelent.

"Érezned kell, hogy mozogsz, a szíved gyorsabban fog dobogni, de nem feltétlenül fogsz kifulladni" - mondja Dr. Soren Brage, aki a kutatást vezette.

Az eredmények szerint ennyi mozgás elegendő ahhoz, hogy a szívbetegség és a stroke kialakulásának kockázatát 17%-kal, a rákos megbetegedéseket pedig 7%-kal csökkentsük.

A rendszeres testmozgás csökkenti a testzsírt és a vérnyomást, miközben hosszú távon javítja az edzettséget, az alvást és a szív egészségét.

-A súlyzók emelése segíthet a hosszabb élettartam elérésében

-A barátok lehetnek a kulcs a testmozgási motiváció megtalálásához

-A legjobb időpont a testmozgáshoz férfiak és nők számára eltérő lehet

Az elemzés szerint azok, akik napi 11 percet mozognak, akár 24%-kal is csökkenthetik a korai halálozás kockázatát. Ez a szám még magasabb azok számára, akik több időt töltenek testmozgással: a legalább napi 30 percet mozgók 52%-kal csökkenthetik a korai halálozás kockázatát.

A testmozgás előnyei a mentális egészségre is kiterjednek. A rendszeres mozgás javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt és a szorongást, valamint elősegíti a jobb koncentrációt és a mentális teljesítőképességet.

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az idősebb korosztály számára is fontos a testmozgás. A rendszeres fizikai aktivitás segíthet a szellemi hanyatlás megelőzésében és az időskori betegségek, mint például az osteoporosis és az ízületi gyulladás kezelésében.

A kutatók azt javasolják, hogy az embereknek törekedniük kellene a napi testmozgásra, még akkor is, ha csak egy rövid sétáról van szó. A lényeg az, hogy a mozgás legyen rendszeres és beépüljön a mindennapokba.

A testmozgás előnyeinek kihasználása érdekében érdemes változatos tevékenységeket végezni, mint például séta, úszás, kerékpározás vagy jógázás, és olyan tevékenységeket választani, amelyeket élvezünk és hosszú távon fenntarthatunk.

A testmozgás előnyei még nagyobbak voltak egyes specifikus ráktípusok esetében, mint például a fej- és nyakrák, gyomorrák, leukémia, de alacsonyabbak voltak a tüdő-, máj-, méhnyálkahártya-, vastagbél- és emlőrák esetében.

Nem mindenki találja könnyűnek az NHS által javasolt testmozgás elvégzését - a megkérdezettek kétharmada azt mondja, hogy kevesebb mint 150 perc (2,5 óra) közepes intenzitású testmozgást végez, és kevesebb mint minden tizedik ember több mint 300 percet (öt órát) végez hetente.

"Ha Ön olyan személy, aki úgy gondolja, hogy a heti 150 perc közepes intenzitású testmozgás kissé ijesztő, akkor kutatásunk eredményei jó hírnek bizonyulhatnak" - mondja Dr. Brage.

"Ha úgy találja, hogy a heti 75 perc megvalósítható, akkor próbálja meg fokozatosan növelni a teljes ajánlott mennyiségre."

Az elemzés, amely a British Journal of Sports Medicine-ben jelent meg, közel 100 nagy tanulmány és majdnem 200 lektorált cikk korábban publikált kutatásait vizsgálta a testmozgás előnyeiről, hogy áttekintést nyerjen az eredményekről.

Arra jutottak, hogy ha a tanulmányokban részt vevő összes ember hetente legalább 150 perc testmozgást végzett volna - a teljes mennyiséget - akkor a korai halálozások mintegy hatodát meg lehetett volna előzni.

A kutatók szerint csak néhány szokás cseréjére van szükség.

Például azt javasolják, hogy próbáljon gyalog vagy kerékpárral munkába vagy a boltba járni az autó helyett, vagy legyen aktív, amikor a gyermekeivel vagy unokáival játszik.

Azt mondják, hogy a heti rutinba beillesztett élvezetes tevékenységek a legjobb módja annak, hogy növeljük a végzett testmozgás mennyiségét.

Az NHS azt javasolja, hogy a felnőttek hetente kétszer végezzenek olyan tevékenységeket is, amelyek erősítik az izmokat.

Az jóga, pilates, súlyemelés, nehéz kerti munka és a nehéz bevásárlótáskák cipelése mind ebbe a kategóriába tartozik.

Szólj hozzá a cikkhez


Ezek is érdekelhetnek

Facebook -beszélgetések