menu
A magnézium, az omega-3 zsírsavak, a ketobarát élelmiszerek és a koffein segíthet megelőzni a migrénes rohamokat.
Fontolja meg olyan élelmiszerek hozzáadását az étrendjéhez, mint a sötét leveles zöldek, az avokádó és a hal.

Van összefüggés a diéta és a migrén között?

Szinte mindenkinek van időnként fejfájása. De a migrénes betegeknél a fájdalom sokkal súlyosabb lehet, és más tünetekkel is előfordulhat.

Becslések szerint 1,1 milliárd ember tapasztal migrénes rohamot.

A legújabb tanulmányok és kutatások azt sugallják, hogy az étkezés és az étrend szerepet játszhat a migrén kezelésében. Az étrend megváltoztatása segíthet megelőzni a migrénes rohamokat vagy csökkenteni azok gyakoriságát.

Olvasson tovább, ha többet szeretne megtudni arról, hogyan működik ez, és mely ételeket érdemes enni vagy elkerülni.

Milyen ételek és italok jók migrénre?

Bizonyos dolgok evése és ivása segíthet megelőzni a migrénes rohamokat. Bizonyos élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, vitaminokat és zsírsavakat, amelyek segíthetnek megelőzni a migrént. Íme egy lista arról, hogy mit adhat hozzá étrendjéhez:

Magnéziumban gazdag ételek: A főleg fehér nőkön végzett kutatások azt mutatják, hogy a magnézium enyhítheti a migrént. A magnéziumban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a sötét leveles zöldek, az avokádó és a tonhal.

Omega-3 zsírsavak: A kutatások azt mutatják, hogy az omega-3 zsírsavak növelése segíthet a migrénben szenvedőknek. Az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a halak, például a makréla és a lazac, a magvak és a hüvelyesek.

Ketogén ételek: Lehet, hogy nem mindenki számára, de a kutatások szerint a keto-diéta segíthet csökkenteni a migrénes rohamokat a szokásos étrendhez képest. Ez azt jelenti, hogy olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmúak, például tenger gyümölcsei, keményítőmentes zöldségek és tojás. Legyen azonban óvatos: Egyes ketobarát ételek migrénes rohamokat válthatnak ki. A keto diéta megkezdése előtt mindig beszéljen orvosával vagy egy regisztrált dietetikussal, mert fennáll a kockázat.

Víz: A jó hidratáltsági szint fenntartása segíthet megelőzni a migrént és csökkenteni a tüneteket, mivel a kiszáradás migrént válthat ki. Egyes teáknak további előnyei is lehetnek, például csökkentik a hányingert vagy a fejfájást.

Bizonyos változtatások az étkezési szokásaiban is segíthetnek, például a nátrium és a zsír korlátozása vagy az alacsony glikémiás étrend kipróbálása. A National Headache Foundation is javasolja az alacsony tiramin diéta kipróbálását. Weboldalukon részletes lista található arról, hogy mit lehet enni és mit kerülni.

A feldolgozott élelmiszerek kerülése a teljes, feldolgozatlan élelmiszerek helyett általában jó tanács mindenkinek, bár nehéz teljesen elkerülni a feldolgozott élelmiszereket. Ha úgy találja, hogy az olyan adalékanyagok, mint a mesterséges ízesítők, édesítőszerek vagy tartósítószerek migrént váltanak ki, próbálja meg ezeket étrendje nagy részében elkerülni.

Milyen érzés a migrénes roham?

A migrénes epizódok eltérnek a szokásos fejfájástól. Általában hosszabb ideig tartanak, fájdalmasabbak és több fizikai hatásuk van. Ezek a tünetek a következők lehetnek:

-hányinger vagy hányás

-a látás megváltozik

-rendkívüli érzékenység a fényekre, szagokra és hangokra

-bizsergés és zsibbadás a kezekben és a lábakban

A fej egyik vagy mindkét oldalán migrénes fájdalmat érezhet.

Vannak, akik migrént tapasztalnak aurával. Ez a fázis jellemzően a fejfájás fázisa előtt következik be, de előfordulhat vele együtt is. Az Aura a következőket tartalmazhatja:

-villanások vagy fényszikrák

-bizsergés a testben

-hőhullámok

-nehézségek a világos beszédben vagy a megfelelő szavak megtalálásában (átmeneti afázia)

-izomgyengeség

Ki kap migrént?

Bármilyen korú ember kaphat migrént – beleértve a gyerekeket is. Bizonyos tényezők hajlamosabbá tehetik őket:

Életkor: A migrén leggyakrabban 18 és 44 év közötti embereknél fordul elő.

Nem: Megbízható forrásból 4 migrénes emberből körülbelül 3 nő a születéskor.

Genetika: Azoknál, akiknek családjában előfordult migrén, nagyobb valószínűséggel alakul ki ez az állapot.

Mi válthat ki migrénes rohamot?

Az orvosok tudják, hogy bizonyos dolgok migrénes rohamokat válthatnak ki, bár nem mindenki reagál egyformán a kiváltó okokra. A lehetséges triggerek a következők lehetnek:

-stressz és szorongás
-hormonális változások
-bizonyos gyógyszerek vagy gyógyszerek túlzott használata, beleértve a hormonális fogamzásgátlást, a szteroidokat és a vényköteles fájdalomcsillapítókat
-rossz alvásminőség vagy alvászavar, például álmatlanság vagy alvási apnoe
-időjárás változásai

Milyen élelmiszerek válthatnak ki migrént?

Az élelmiszerek és a benne lévő vegyszerek migrénes rohamokat válthatnak ki. Jelenleg nincs pontos lista azokról az ételekről vagy italokról, amelyek migrénes rohamot okoznak vagy nem. A migrént kiváltó tényezők és az ételérzékenység különböző embereknél eltérő lehet.

Sokan azonban anekdoták szerint állítják, hogy bizonyos dolgok, amelyeket esznek vagy isznak, migrént váltanak ki. Néhány a kutatás során feljegyzett:

-nitrátban gazdag élelmiszerek, például pácolt húsok és virsli

-mononátrium-glutamát (MSG), a feldolgozott élelmiszerekben gyakran előforduló adalékanyag

-mesterséges édesítőszerek, különösen aszpartám és szukralóz

-tiramin, amely erjesztett élelmiszerekben, érlelt sajtokban és néhány frissen sült kenyérben található vegyi anyag

-fenil-etil-amin, a csokoládéban, diófélékben, citrusfélékben, szójaételekben és ecetben található aminosav

-alkoholos italok, mint a bor és a sör

-tejtermékek és fagylalt

-koffeintartalmú italok, mint a kávé

-bizonyos zöldségek, beleértve a paradicsomot és a hagymát

-hisztamin tartalmú élelmiszerek, beleértve az alkoholt, fermentált élelmiszereket, szárított gyümölcsöket és másokat

-glutén, a búzában található fehérje

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy nem maguk az élelmiszerek jelentik a problémát. Ehelyett az étkezési vágy és az éhség lehet a kiváltó valódi gyökere. Amikor az embereknek az alacsony vércukorszint miatt étvágyuk van, mire esznek valamit, gyakran már késő – már jöhet a migrénes roham.

További kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a valódi ok az éhség, az étel vagy ezek kombinációja.

Egy másik lehetséges bűnös lehet az étel hőmérséklete. Túl meleg vagy túl hideg étel evése vagy ivása néha migrénes rohamot válthat ki. Legyen tehát óvatos, amikor hideg és meleg finomságokat fogyaszt.

A koffeinről:

A koffein trükkös, ha migrénről van szó. Vannak, akik azt hiszik, hogy ez kiváltó ok.

Az American Migraine Foundation szerint azonban valóban segíthet, legalábbis korlátozott mennyiségben. A koffein számos fejfájás elleni gyógyszer aktív összetevője, köztük az Excedrin, a Midol, a Darvon Compound és a Migranal.

Kutatási tanulmányok azt is kimutatták, hogy a koffein enyhülést jelenthet akut helyzetekben. De óvatosan járjon el – a napi koffeinbevitel tompíthatja annak hasznos hatásait. Beszéljen orvosával a koffeinbevitelről a legjobb tanácsért.

Hogyan lehet még kezelni a migrént?

Néhány vény nélkül kapható (OTC) fejfájás gyógyszer segíthet a fájdalomban, például:

-acetaminofen (tylenol)

-ibuprofen (Advil)

-Excedrin Migraine, amely acetaminofent, aszprint és koffeint tartalmaz

Ha a migrénes rohamai súlyosabbak vagy gyakoribbak, az orvos gyógyszereket vagy egyéb kezeléseket írhat elő a tünetek enyhítésére és a jövőbeni epizódok megelőzésére vagy csökkentésére.

A tabletták nélküli megkönnyebbülés érdekében az orvos javasolhatja a Botox injekciók kipróbálását vagy egy olyan neuromodulációs eszköz használatát, mint a Cefaly Dual.

A sötét, csendes szobában való pihenés segít néhány embernek. További segítségért a fejre tett hideg borogatás zsibbadó hatású lehet. Vannak természetes gyógymódok is, amelyeket kipróbálhat, beleértve az olyan kiegészítőket, mint:

-magnézium

-B2-vitamin 

-omega-3 zsírsavak

Mindig beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen új étrend-kiegészítőt beépítene az étrendbe, mivel kölcsönhatások léphetnek fel.

A kutatások folyamatban vannak a migrén kezelésével kapcsolatban. Maradjon kapcsolatban orvosával, hogy megismerje azokat az új terápiákat vagy klinikai vizsgálatokat, amelyek segíthetnek Önnek.

Ha migrénje van, vagy úgy gondolja, hogy migrénes tünetei vannak, forduljon orvoshoz. Javasolhatnak teszteket, például CT-vizsgálatot vagy vérvizsgálatot, hogy megfelelő diagnózist kapjanak, ami a kezelés kulcsa.

Ha úgy gondolja, hogy az, amit esze és iszol, hozzájárulhat a migrénhez, vegyen fontolóra egy étkezési naplót, amely nyomon követheti azokat az ételeket, amelyek kiválthatják, valamint azokat, amelyek segíthetnek. Ossza meg orvosával, hogy személyre szabottabb kezelési tervet dolgozhasson ki.

Ha migrénes rohamai hatással vannak mentális egészségére, érdemes lehet beszélni egy professzionális tanácsadóval, terapeutával vagy pszichológussal. Vegye figyelembe a támogató csoportokat is. Ha olyan emberekkel beszélsz, akik tudják, min mész keresztül, segíthet az elszigeteltség érzésének enyhítésében.

Érdemes lehet csatlakozni egy támogató csoporthoz vagy közösséghez, ahol kapcsolatba léphet más migrénes emberekkel.

Szólj hozzá a cikkhez


Ezek is érdekelhetnek

Facebook -beszélgetések