menu
Az új munkahelyi trend, amelyet "bare minimum hétfő" néven ismernek, egyre népszerűbb a közösségi médiában.

Mi az a "bare minimum hétfő"?

A "bare minimum hétfő" hasonlóan a "csendes felmondáshoz" arra ösztönzi az alkalmazottakat, hogy a munkahét elején csak annyit végezzenek el, amennyi éppen szükséges. A hétvége utáni stressz helyett a résztvevőket arra ösztönzik, hogy először a saját testi-lelki egészségüket és jólétüket helyezzék előtérbe, mielőtt nekilátnak a napi feladataiknak.

"Én hétfőn úgy ébredtem, hogy teljesen kiégtem és eredménytelen vagyok" - mondta a New York Postnak Marisa Jo Mayes, a 29 éves önálló TikToker, aki népszerűsítette a kifejezést. "És mivel annyira elégedetlen voltam azzal, hogy mennyire motiválatlan vagyok, csináltam magamnak egy hosszú listát a teendőkről."

Most hétfőn "nem tartok megbeszéléseket, és az első két órában lassan haladok" - mondta Mayes az Insidernek. 

"Olvasgatok, írogatok, esetleg csinálok valamit a ház körül. Két óra technológia nélkül - nem ellenőrzöm az e-mailt - csak azt teszem, amire szükségem van, hogy jól érezzem magam a nap kezdetén.

" Tíz körül összpontosít a saját márkája kreatív munkájára, majd 11-kor ebédszünetet tart. Azután a következő két órát kizárólag a "fő munkafeladatainak" elvégzésére szánja.

"Nem multitaskolok, nem vagyok elkalandozó, nem lógok a telefonomon. "A hétfői munkanapom rövidebb, de mivel nagyon összpontosított munka, ugyanannyit végzek el, mint a régi nyolcórás munkanapokon."

Végül a "(bare minimum hétfő) teljes mértékben átalakította a munkához és önmagamhoz való viszonyomat" - mondta Mayes a Postnak.

És a trendet úgy kell tekinteni, mint egy "lehetőséget az emberek számára, hogy elkezdjenek megszabadulni a hajsza kultúrájától, apránként. A helyzet változik, és úgy érzem, hogy az alkalmazottak már unják, hogy jólétüket feladják a munkahelyi teljesítményért."

Vannak-e hátrányai ennek?

Attól függ, kit kérdezel. Az idősebb generációk tagjai általában a Z generáció munkához való hozzáállását jogosulatlannak tartják, és ez a trend biztosan nem segít ebben. Eközben más TikTok felhasználók attól tartanak, hogy az öngondoskodás munkanap alatti prioritásáról szóló nyílt online bejelentések arra ösztönzik a vezérigazgatókat, hogy küldjenek vissza mindenkit az irodába. 

De természetesen Mayes nem tudatlan a kritikával szemben. "Tudom, hogy a Bare Minimum hétfő nem valószerű mindenkinek" - mondta az Insidernek. "Önálló vagyok, otthonról dolgozom, nem vagyok anya. De azoknak, akik érdeklődnek a kipróbálása iránt, figyeljenek arra, hogy hol gyakorolnak szükségtelen nyomást magukra, vagy állítanak fel irreális elvárásokat. Ha tudod, hogy nem lesz időd valamire, ne tedd fel a listádra."

Miért történik ez most?

A "Bare Minimum hétfő" a "pandémiás időszak trendjeinek összefonódása" - írja az ABC News:    "A munka és szabadidő közötti határ elmosódása a távmunka növekedése közepette, egy szűk munkaerőpiac, amely alkalmazottaknak nyújtott mozgásteret, és a közösségi média tartalomkészítők, akik munkahelyi frusztrációra széles közönséget találtak.

" A Cornell Egyetem professzora, Brooke Duffy hozzátette: "Ez a tökéletes az olyan kifejezések és elégedetlenségek számára, amelyeket nagyon nyilvánosan láthatunk ezeken a platformokon." Sok tekintetben az ilyen virális kevesebb munkára irányuló trendek - például a "quiet quitting" és "the great resignation" közöttük - valószínűleg kevésbé a Z generáció általános munkavágyával, és inkább a jövőtől való elvárásaikkal függ össze, amelyek jóval mérsékeltebbek és kevésbé foglalkoznak az amerikai álommal, mint idősebb társaik.

 Ahogy Holly Thomas írja a CNN-nek, a Z-generációsok "valószínűleg keményebben dolgoznak kevesebbért, mint az X generációs szülők és a baby boomer nagyszülők. 

" Ezt figyelembe véve talán egy Önre összpontosító hétfő nem hangzik olyan rosszul végül is.

 

Szólj hozzá a cikkhez


Ezek is érdekelhetnek

Facebook -beszélgetések