menu
A korunkban egyre növekvő és fejlődő technológiával mindenki felteszi magának a kérdést: a mesterséges intelligencia (AI) vajon segíteni fog nekünk, vagy teljesen eltüntet minket az elkövetkező évtizedekben?

Bár egyesek számára az utóbbi lehet, hogy egy paranoid ember elméjének termékének tűnik, a tudósok nem zárják ki annak lehetőségét. Sőt, sokan egyetértenek abban, hogy ez lehet a jövőnk. Jeff Nesbit, a National Science Foundation korábbi igazgatója szerint nagyon is lehetséges, hogy az emberi faj vagy 2050-re kihal, vagy halhatatlanná válik. Bármelyik út is, a tudósok úgy vélik, ez a mesterséges szuperintelligencia (ASI) - az AI következő szakasza révén fog bekövetkezni, amely nemcsak az emberi intelligenciát reprodukálja, hanem meghaladja azt és minden problémát megold. Azt várják, hogy az ilyen szuperszámítógép a következő 30 év körül létezni fog.

Néhányan pozitív fényben látják az ASI-t, arra összpontosítva, hogy hogyan hosszabbíthatná meg az emberi életet és akár megakadályozhatná a halált. Ray Kurzweil hangsúlyozza az AI képességét arra, hogy jobban diagnosztizáljon és gyógymódot találjon betegségekre, segítsen a fogyatékkal élőknek és fejlesszen megújuló tiszta energiát, más előnyök mellett.

Más kutatók nem ilyen optimisták. A fizikus Stephen Hawking szerint az ASI "az emberi faj végét jelentheti", míg Elon Musk szerint az AI a legnagyobb létező fenyegetés számunkra, és a létrehozását és fejlesztését "a démon idézéséhez" hasonlítja. Bill Gates hozzáteszi, hogy nem érti, "miért nem aggódnak egyesek" az AI növekvő képességei miatt.

És ha az AI-t az önálló fegyverek formájában gondoljuk el, eléggé nyugtalanító, hogy tudjuk, lehetőség van arra, hogy miután okosabbá vált nálunk, úgy dönt, hogy kiirt minket. Képzeld el a "Black Mirror" "Metalhead" epizódjának komor és tehetetlen világát valóra váltva. Ó, és mindig ott a lehetőség, hogy rabszolgává is tehet minket.

Szóval az AI elpusztít minket vagy jobbá teszi az életünket? Igazából nincsenek garanciák. Az AI vagy racionális marad, vagy szuperintelligenciával ámokfutásba kezd. Csak az idő fogja eldönteni, és úgy tűnik, az elkövetkező évtizedekben megtudjuk a választ.

Szólj hozzá a cikkhez


Ezek is érdekelhetnek

Facebook -beszélgetések