menu
Franciaország, Hollandia és Norvégia csatlakozott a folyamatosan bővülő országok listájához, amelyek közelmúltbeli rendelkezéseikben betiltották a TikTok alkalmazás használatát kormányzati eszközökön, mivel növekvő aggodalom merült fel az alkalmazás adatvédelmi és biztonsági kérdéseivel kapcsolatban.

A holland belügyminisztérium kedden közölte, hogy nem javasolja az "agresszív kibercselekményeket célzó országokból" származó alkalmazások használatát a kormány által terjesztett telefonokon. A közlemény nem említette nevén a TikTok-ot, de az ajánlás a nemzeti hírszerző ügynökség, az AIVD értékelését követi, amely figyelmeztetett, hogy az olyan országokból, mint Kína, Oroszország, Észak-Korea és Irán származó alkalmazások "fokozott kémkedési kockázatot" jelentenek.

Norvégia igazságügy-minisztere kedden szintén azt javasolta, hogy a kormányzati alkalmazottak ne használják a TikTok-ot munkaeszközeiken.

Pénteken a francia kormány betiltotta a "szabadidős" alkalmazások, mint például a TikTok, Netflix és Instagram telepítését és használatát 2,5 millió köztisztviselő munkájához kapcsolódó telefonján.

A francia közszolgálati miniszter, Stanislas Guerini azt tweetelte, hogy az intézkedés célja a közigazgatások és közszolgálati tisztviselők "kiberbiztonságának biztosítása". "A szabadidős alkalmazások nem rendelkeznek elegendő kiberbiztonsági és adatvédelmi szinttel ahhoz, hogy az igazgatási berendezéseken telepítsék őket. Ezek az alkalmazások ezért kockázatot jelenthetnek ezeknek az igazgatásoknak és közszolgálati tisztviselőiknek az adatvédelemre vonatkozóan" - áll a francia kormány közleményében.

Az elmúlt hónapokban az Európai Unió, az Egyesült Államok, Dánia és Kanada törvényhozói is kiadtak rendelkezéseket a TikTok használatának betiltásáról. Az szakértők attól tartanak, hogy érzékeny információk kerülhetnek napvilágra, amikor az alkalmazást letöltik, különösen a kormányzati eszközökre.

Franciaország az első ország, amely fokozza az erőfeszítéseket más "szabadidős" alkalmazások, mint például a Netflix kormányzati eszközökön történő betiltására is. A TikTok, amely a kínai Bytedance tulajdonában áll, régóta állítja, hogy nem osztja meg a felhasználók adatait a kínai kormánnyal, és hogy függetlenül működik.

    • A TikTok-ot be kellene tiltani? Útmutató a platform elleni támadások megértéséhez A TikTok vitatja a vádakat, miszerint több felhasználói adatot gyűjtene, mint más közösségi média cégek, és az "alapvető dezinformációnak" nevezte a tiltásokat, mondván, hogy ezeket "semmilyen mérlegelés vagy bizonyíték" nélkül hozták. Azonban sok ország óvatos a platformmal és annak kapcsolatával Kínával. A nyugati technológiai vállalatok, köztük az Airbnb, a Yahoo és a LinkedIn is elhagyták Kínát, vagy leépítették ottani műveleteiket Peking szigorú adatvédelmi törvénye miatt, amely meghatározza, hogy a vállalatok hogyan gyűjthetik és tárolhatják az adatokat. Íme azok az országok és régiók, amelyek már részleges vagy teljes tiltást vezettek be az alkalmazásra.

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Március 16-án Oliver Dowden, az Egyesült Királyság Kabinetirodájának államtitkára bejelentette az alsóházban, hogy azonnali hatállyal betiltják az alkalmazást a kormányzati hivatalos eszközökről. "Ez egy elővigyázatossági lépés. Tudjuk, hogy a TikTok használata a kormányzatban már korlátozott, de ez jó kiber-higiénia is" - mondta a miniszter a képviselőknek szóló beszédében. A tiltás az Egyesült Királyság Nemzeti Kiberbiztonsági Központjának jelentésén alapul, amely szerint "kockázat áll fenn annak tekintetében, hogy bizonyos platformok hogyan férnek hozzá az érzékeny kormányzati adatokhoz és használják azokat". Bár az Egyesült Királyság volt az elsők között, amely betiltotta más kínai tulajdonú technológiák használatát, mint például a Huawei, a kritikusok rámutattak a TikTok betiltásában tapasztalható késlekedésre a szövetségesekhez képest.

AZ EU INTÉZMÉNYEI

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az EU Tanácsa, a három legfelsőbb EU-szerv, mind betiltották a TikTok alkalmazást a munkatársak eszközein, a kiberbiztonsági aggodalmakra hivatkozva. Az Európai Parlament tilalma, amelyet kedden jelentettek be, március 20-tól lép hatályba. Azt is "erősen ajánlották", hogy a parlamenti képviselők és a személyzet távolítsák el az alkalmazást személyes eszközeikről is.

  • Az Európai Bizottság betiltja alkalmazottai számára a TikTok használatát a kínai kiberbiztonsági aggodalmak miatt.

FRANCIAORSZÁG

  • Március 24-én Franciaország betiltotta a "szórakoztató" alkalmazások, beleértve a kínai TikTok közösségi hálózatot és az amerikai Netflix streamelő platformot, az ország 2,5 millió állami köztisztviselőjének munkahelyi telefonjain. A tilalom, amelyet egy "kötelező érvényű" utasítás révén jelentettek be, azonnal hatályba lépett, és nem vonatkozik az állami alkalmazottak személyes telefonjaira. "Az elmúlt hetekben több európai és nemzetközi partnerünk is intézkedéseket fogadott el a TikTok alkalmazás letöltésének és telepítésének korlátozására vagy betiltására közalkalmazottaik számára" - közölte a kormány egy nyilatkozatban. "Az érintett kérdések, különösen a biztonság elemzése után a kormány úgy döntött, hogy megtiltja a szórakoztató alkalmazások letöltését és telepítését az állami tisztségviselőknek biztosított üzleti telefonokon."
  •  

HOLLANDIA

A Holland kormány kedden arra kérte a közalkalmazottakat, hogy ne használjanak más országokból származó alkalmazásokat, amelyeknek "támadó jellegű kibereszközök" a múltjuk, munkaeszközeiken. "A központi kormánynak biztonságosan kell végeznie a munkáját, ideértve a mobil eszközöket is" - mondta Alexandra van Huffelen, a holland digitalizációs miniszter. Végül a kormány azt szeretné, hogy a közalkalmazottak üzleti telefonjai úgy legyenek beállítva, hogy csak előzetesen engedélyezett alkalmazások, szoftverek vagy funkciók telepíthetők és használhatók rajtuk.

NORVÉGIA

Norvégia igazságügyi minisztere, Emilie Enger Mehl keddi közleményében azt mondta, hogy "a kockázatértékeléseik során ... a norvég hírszerzési szolgálatok Oroszországot és Kínát jelölik meg Norvégia biztonsági érdekeinek fő kockázati tényezőiként". Hozzátette, hogy "a közösségi médiát is kiemelik, mint a potenciálisan veszélyes szereplők és mások által kedvelt fórumot, akik dezinformációval és hamis hírekkel akarnak befolyásolni minket". A közalkalmazottak szükség esetén továbbra is használhatják a TikTokot szakmai okokból, de csak olyan eszközökön, amelyek nincsenek csatlakoztatva a kormány hálózatához, közölte a minisztérium.

ÚJ-ZÉLAND

Új-Zéland 2023. március 17-én jelentette be, hogy a TikTok alkalmazást kitiltja a kormányzati tisztségviselők telefonjairól 2023. március végén. A tiltás, ellentétben más országokkal, mint például az Egyesült Királyság, nem érinti az összes kormányzati munkavállalót, és csak mintegy 500 emberre vonatkozik a parlamenti komplexumban. A parlamenti szolgálat vezérigazgatója, Rafael Gonzalez-Montero elmondta, hogy a tisztségviselők különleges intézkedéseket hozhatnak, ha a demokratikus kötelességük ellátásához szükségük van a TikTokra. Új-Zéland miniszterelnöke, Chris Hipkins elmondta, hogy nincs TikTok a telefonján, és hozzátette: „Nem vagyok olyan menő és divatos.”

BELGIUM

Március 10-én Belgium bejelentette, hogy a TikTok alkalmazást kitiltja a Belgium által tulajdonolt vagy finanszírozott eszközökről a kiberbiztonsággal, adatvédelemmel és a dezinformációval kapcsolatos aggodalmak miatt legalább hat hónapig – közölte az ország miniszterelnöke. A TikTok csalódottságának adott hangot Belgium bejelentésére válaszul, és azt mondta, hogy "alapvető félreértésen alapuló felfüggesztés", hozzátéve, hogy "készen állnak találkozni a tisztségviselőkkel, hogy kezeljék az aggodalmakat és tisztázzák a félreértéseket".

DÁNIA

Március 6-án Dánia Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy "a kiberbiztonsági intézkedésként betiltja az alkalmazás használatát a hivatalos egységeken". A minisztérium közleményében azt írta, hogy a skandináv ország Kiberbiztonsági Központja - amely Dánia külföldi hírszerző szolgálatának része - megállapította, hogy van kémkedés veszélye. A minisztérium közölte, hogy "a védelmi minisztériumban súlyos biztonsági megfontolások vannak, és a munkához kapcsolódó igény a TikTok alkalmazásra nagyon korlátozott", és hogy az alkalmazottaknak "a szolgálati telefonokról és egyéb hivatalos eszközökről mielőbb el kell távolítaniuk a TikTokot, ha azt korábban telepítették.

EGYESÜLT ÁLLAMOK

Ezen a hónapon az Egyesült Államok bejelentette, hogy a kormányzati ügynökségeknek 30 napjuk van a TikTok eltávolítására a szövetségi eszközökről és rendszerekről az adatbiztonsági aggályok miatt. A tiltás csak a kormányzati eszközökre vonatkozik, bár néhány amerikai törvényhozó teljes tilalmat szorgalmaz. Az 50 amerikai állam több mint felében szintén betiltották az alkalmazást a kormányzati eszközökről. Az FBI és a Federal Communications Commission (FCC) is figyelmeztetett arra, hogy a ByteDance megoszthatja a TikTok felhasználói adatait Kína autoriter kormányával. A TikTok tartalmával kapcsolatban is vannak aggályok, és felvetődik a kérdés, hogy károsítja-e a serdülők mentális egészségét. A nonprofit Center for Countering Digital Hate kutatói egy decemberi jelentésben azt állították, hogy az evészavarokkal kapcsolatos tartalmak a platformon 13,2 milliárd megtekintést értek el.

Az Egyesült Államok tizenéveseinek mintegy kétharmada használja a TikTokot a Pew Research Center szerint.

Ozempic: Hogyan okozott egy TikTok fogyás trend globális cukorbetegség-gyógyszer hiányt és egészségügyi aggodalmakat?

KANADA

Az Egyesült Államok bejelentése után Kanada is közölte, hogy a kormányzati kiadású eszközökön nem használható a TikTok, mondván, hogy az alkalmazás „elfogadhatatlan” kockázatot jelent a magánélet és a biztonság szempontjából. A munkavállalók a jövőben nem tölthetik le az alkalmazást sem.

INDIA

India 2020-ban betiltotta a TikTokot és több tucat más kínai alkalmazást, köztük a WeChat üzenetküldő alkalmazást is az adatvédelmi és biztonsági aggályok miatt. A tiltás egy vitatott himalájai határ menti összecsapás után következett be, amelyben 20 indiai katona meghalt, és többen megsebesültek. A vállalatoknak lehetőséget adtak arra, hogy válaszoljanak az adatvédelmi és biztonsági követelményekkel kapcsolatos kérdésekre, de a tiltást 2021 januárjában véglegessé tették.

  • A Gen Z a TikTokot használja keresőmotorként. Ez a Google vége?

TAJVAN

2022 decemberében Tajvan közszférára vonatkozó tilalmat vezetett be a TikTokra, miután az FBI figyelmeztetett arra, hogy a TikTok nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A kormányzati eszközökön, beleértve a mobiltelefonokat, táblagépeket és asztali számítógépeket, nem szabad használni kínai gyártmányú szoftvereket, ideértve az olyan alkalmazásokat, mint a TikTok, a kínai megfelelője, a Douyin, vagy a Xiaohongshu, egy kínai életmód-tartalmú alkalmazás.

    • A TikTok 60 perces képernyőidő korlátot állít be a 18 év alatti felhasználók számára, valamint "alvásra emlékeztetőt" mindenki számára.

PAKISZTÁN

Pakisztán hatóságai 2020 októbere óta legalább négy alkalommal átmenetileg betiltották a TikTokot, azzal az indokkal, hogy az alkalmazás erkölcstelen tartalmat népszerűsít.

AFGANISZTÁN

Afganisztán tálib vezetése 2022-ben betiltotta a TikTokot és a PUBG játékot azzal az indokkal, hogy megvédjék a fiatalokat a "félrevezetéstől".

 

 

 

Szólj hozzá a cikkhez


Ezek is érdekelhetnek

Facebook -beszélgetések