menu
Hogyan nézhet ki az utazás jövője?

Hogyan jutnak majd gyermekeid vagy unokáid A-ból B-be? És milyen elképesztő nyaralási élmények várnak ránk a jövőben?

Nos, ne spekulálj tovább, az easyJet  2070: Az utazás jövője jelentés bemutatja, hogyan utazhatunk 50 év múlva.

A jelentést vezető tudósok és jövőkutatók készítették, akik kristálygömbjükbe pillantva előrevetítették a horizonton tornyosuló átalakító innovációkat.

Bár a jelentést egy adott földrajzi kontextusban írták, az abban szereplő technológiák előrehaladása befolyásolhatja az utazás egész világát.

A jelentés egyik szerzője, Birgitte Andersen professzor úgy véli, hogy az elkövetkező 50 év a legnagyobb technológiai előrelépéseket hozza az utazás és a turizmus területén: "A nyaralásunk egyes aspektusai felismerhetetlenné alakulnak át" - mondta.

"A jövőben a nyaralók a szálloda büféjében sorban állnak majd, hogy reggeli omlettjeiket és sültjeiket gépek nyomtatják, a szívverésünk válik az útlevelünkké, és a fülünkben lévő eszközök valós időben fordítják le a helyi nyelvet, és lehetővé teszik, hogy beszéljük a helyi szlenget."

A jelentés elképesztő olvasmány, így kiválogattunk néhány kulcsfontosságú innovációt, amelyek elkápráztatnak.

Ergonomikus és biomimetikus érzékelős repülőgép-ülések igazodnak az utasok testformájához, magasságához, súlyához és hőmérsékletéhez, egyénre szabott kényelmi repülési élményt nyújtva. A fedélzeti szórakoztatás közvetlenül az utasok szeme elé kerül, kiküszöbölve a fedélzeti képernyők vagy filmletöltések előtti repülés igényét. Az e-VTOL légikocsik elvetik a repülőtéri parkoló buszjáratot - az utazás a repülőtérre gyorsabb és kényelmesebb lesz, mint valaha, az utasok e-VTOL-okkal érkeznek otthonról a terminálba.

A jelentés szerint, ahogy a technológia fejlődik, a nyaralásra használt szálláshelyeken jelentős változások következnek be. A szálloda büféjében 3D nyomtatott ételek lesznek, csökkentve az élelmiszer-pazarlást és lehetővé téve a nyaralók számára, hogy testreszabják étkezésüket. A föld alatti szállodák energiahatékonyak és környezetbarátok lesznek, miközben az okos szállodai szobák előre gondoskodnak a vendégek igényeiről.

A holografikus személyes üdülési concierge-ek friss információkkal és segítséggel szolgálnak az ott tartózkodás alatt, a 3D-nyomtatott újrahasznosítható üdülési ruhák pedig feleslegessé teszik a bőröndöket.

Az ember által hajtott szállodák, amelyek az ott tartózkodó vendégek lépéseiből nyert energiát hasznosítják áram előállítására. Az egyik legkülönlegesebb előrejelzés szerint az időutazó üdülővendégek számára lehetővé válik a haptikus ruhák használata, amelyek a történelmi környezetbe helyezik a nyaralókat. A turisták bionikus és meta technológiák segítségével is megtekinthetik az úti célokat, mielőtt utazást foglalnának, és az "aquatic sea-faris" lehetővé teszi a tengeri élővilág mélytengeri felfedezését a víz alatti tengeri parkokban. "Előretekintve, 2070-re az úti célok, amelyekbe utazunk, a szállások, ahol megszállunk, és az élmények, amelyeket átélünk, felismerhetetlenül megváltoznak" - mondta Andersen professzor.

 

 

Szólj hozzá a cikkhez


Ezek is érdekelhetnek

Facebook -beszélgetések