menu
Bár igyekszem nap mint nap megmutatni a családomnak, mennyire szeretem és értékelem őket, április nagyszerű hónap arra, hogy átgondoljuk az egész fogalmat.

A szeretet általában egy kihívást jelentő érzelem lehet. Néha szeretsz valakit, de éppen aznap nem kedveled őt. Más esetekben nehéz kifejezni a szeretetet és az értékelést oly módon, hogy az ne úgy tűnjön, mintha a Hallmark csatornáról vettük volna át. Még nehezebb a gyerekeknek szeretetet mutatni. Attól függően, hogy hány évesek, lehet, hogy nem biztosak abban, mi is a szeretet valójában.

Ha minden a tervek szerint halad, én a "One and Done" klub tagja leszek. A lányom hamarosan betölti a 3 évet, és elég jó családi dinamikánk van. A valódi probléma? Néha elkényeztetem őt. Még csak új ruhákat sem kér, de az én havi Old Navy-s zsákomból a 4T-k alapján lehet, hogy másképp gondolnád. (Miért olyan aranyosak a gyerekek ruhái? Nem tudok ellenállni.)

Ettől függetlenül mindig munka folyamatban van annak biztosítása, hogy tudja, szeretjük, anélkül, hogy valamit a kosárba tennénk. Ha azt mutatom neki, hogy a szeretet anyagi tárgyakon keresztül nyerhető el, akkor lehet, hogy kudarcot vallottam szülőként. Például nem azért tudom, hogy a férjem szeret engem, mert virágot vesz nekem Valentin-napra. Ehelyett imádom azt a tényt, hogy tudja, ez egy olyan gesztus, ami boldoggá tesz engem. Lehet egy óriási csokor a virágosnál vásárolva, vagy egy egyszerű szegfű, amit egy benzinkúton vett. Számomra a gondolat az, ami számít. Ha olyan módszereket keresel, amelyekkel szeretetet mutathatsz a gyerekeidnek anélkül, hogy a játékfolyosón vinnéd őket a Targetben, íme néhány nagyszerű javaslat.

Olvass velük

A szülői lét egyik legjobb része az, amikor elővesszük a régi klasszikusokat, és újra felfedezzük őket. Csodálatos látni, ahogy a lányom megismeri Cliffordot és Madeline-t, két személyes kedvencet. A hangosan olvasás terápiás hatású is, és nagyszerű módja annak, hogy lezárd a napod. Szórakozz az olvasással. Próbálj ki vicces hangokat, és tedd interaktívvá a történeteidet. Cserébe a gyermeked megszereti a könyveket. Mindig az olvasást fogja azon vidám időkkel azonosítani, amiket veled töltött. Nyugodtan beszélgessetek a könyvekről, miután befejeztétek. Ha egy könyv élettani tanulságot tartalmaz, beszélgess róla a gyerekeiddel, és válaszolj minden kérdésükre.

Hallgasd meg, mit mondanak

Amikor gyerekeid vannak, fontos időnként visszaemlékezni a saját gyermekkorodra. Emlékszel azokra a pillanatokra, amikor kicsinek érezted magad? Ha nagy családban nőttél fel, elhallgattattak a korod alapján? Nehéz, ha úgy érzed, hogy a felnőttek nem vesznek komolyan. Tegyél rendet a dolgokban azzal, hogy meghallgatod a gyerekeidet. Mutasd meg nekik, hogy fontos, amit mondanak. Még ha értelmetlenül hangzik is, még mindig számít. Bánj velük emberként, és soha ne érezzék magukat kevesebbnek, amiért gyerekek.

Kérdezd meg, hogy telt a napjuk

Amikor fiatalabb voltam, a családom minden este együtt vacsorázott. Először a szüleim kérdezték meg a nővéremről, hogy telt a napja. A beszélgetés nagyon hosszú volt - ő volt, és még mindig az, a beszédesebb testvér. Mire rám került a sor, a válaszom rövid és velős volt. Nem akartam feltartani a családomat, amikor tudtam, hogy még vannak feladatok, mint a mosogatás és a házi feladat. Mindenkinek adjatok teret másnap. Bátorítsd őket, hogy osszák meg, mit tanultak, és - mint fentebb említettük - hallgassátok meg teljes figyelemmel, amit mondanak. Kérdezz rá, és legyél érdeklődő. Fontos nekik, és segít nekik kinyílni társaságban.

Ne utasítsd el az érdeklődési körüket

Hallgasd, lehetséges, hogy nem szereted ugyanazt a zenét, amit a szüleid. A gyerekeid sem feltétlenül kedvelik a saját választásaidat. Lehet, hogy utálod a pop rádiót, de már nem vagy a fő célcsoport. Abban a pillanatban, amikor azt mondod nekik, hogy a kedvenc daluk nem túl jó, nem szeretetet mutatsz. Nem kell a legnagyobb rajongónak lenned, de fontos támogatni az érdeklődésüket. Szükségük van rád, mint szurkolóra, és arra, hogy bátorítsd őket a művészetek teljes körű megélésére. A zenei ízlésük a jövőben változhat és érik, de soha nem felejtik el azt az időt, amikor elutasítottad az érdeklődésüket.

Dicsérd őket

És ami még jobb, ne a kinézetükért dicsérd őket. A mai gyerekeknek tudniuk kell, hogy a tulajdonságaik sokkal fontosabbak. Ha a gyermekednek jó humorérzéke van, mondd el neki. Ha imádod a divatérzékét, szólj neki. Mindenkinek tudnia kell, mi teszi őt különlegessé. Mutasd a támogatást, és emlékeztesd a gyermekedet arra, hogy mi teszi őt egyedivé.

Gondoskodj arról, hogy mindig legyenek ölelések

A fizikai érintés nagyon fontos lehet. Amikor fiatalabb voltam, az édesanyám a hátamat vakargatta, hogy felébresszen – és ez emlékeztetett arra, mennyire szeret. Mindig figyelj a gyermeked határaira, és csak olyan módon légy érintkezésben, ami számukra kényelmes. De ha például elesnek, miután megbotlottak a járda szélén kint, legyél készen álló egy ölelésre. Ez a legjobb módja annak, hogy a gyermekednek azt üzenjük: mindig biztonságban van veled.

Tanítsd meg nekik egy szórakoztató leckét

Vond be a gyermekedet a saját világodba. Ha nagy rajongója vagy a főzésnek és sütésnek, kérdezd meg tőlük, hogy segíteni szeretnének-e – és ügyelj arra, hogy szórakoztató legyen. Ketten együtt tanulhattok meg egy új kézműves tevékenységet is. Fontos, hogy találjatok egy olyan tevékenységet, amely során össze tudtok kötni. Csak győződj meg arról, hogy valóban élvezik. A fiatalabb gyerekeknek még a közvetlenül tőled tanult leckék – mint például a cipőfűző bekötése vagy az olvasás – is örökké tartó kedves emlék lesznek.

Ha a gyermeked elég idős, és a munkád lehetővé teszi, fontold meg, hogy beviszed őket az irodába egy olyan napon, amikor nincs iskola. Mutasd meg nekik, mit csinálsz a mindennapokban, és engedd, hogy megismerkedjenek néhány munkatársaddal. Nagyon értékelni fogják, ha egy napra felnőttnek érezhetik magukat.

Bátorítsd őket

A gyerekek néha nagyon kemények lehetnek önmagukkal. Ha olyan gyermeked van, aki nagy nyomást gyakorol magára, hogy tökéletes legyen, értékelni fogják, ha valósághű elvárásokat állítasz fel. Ha sportolnak, légy büszke rájuk, akár nyernek, akár veszítenek. Ha feltörekvő művész, fontolj meg egy mini kiállítás megszervezését otthonodban, amelyre családtagokat és barátokat hívhatsz meg. Ne nyomás alá helyezd a gyermekedet, hogy tökéletes legyen. A szabadidős tevékenységeknek értékes leckéket kellene tanítaniuk a csapatmunkáról és a felelősségvállalásról, de nem szabad olyanná válniuk, amitől a gyermeked rettegni kezd.

Lehetséges, hogy nagyon szeretik a bűvészetet, miközben azt szeretnéd, hogy a focira koncentráljanak. Ne irasd be őket focitáborba, mert úgy gondolod, hogy az a „bölcsebb” választás. Hagyd, hogy saját tevékenységüket válasszák, és légy büszke rájuk.

Óvd őket a túlzott negativitástól

Ez nehéz feladat, mivel a világ kegyetlen lehet. Idővel a gyermeked szembesül a negativitással. A lényeg az, hogy ne te legyél az, aki ezt biztosítja. Még ha nagyon nehéz napod is volt a munkában, nem szabad, hogy ez a gyermekedre irányuljon. És ha a gyermekük apjával veszekszel, ők ne tudjanak róla.

Azt is meg kell tanulnod, hogyan fordítsd pozitívvá a dolgokat. Például, ha a nagymama beteg, el kell mondanod a gyermekednek, hogy több figyelmet igényel a családtól. De pozitív oldalaként a gyermeked ebben az időszakban közelebb kerülhet a rokonaival. Nem szeretnéd teljesen elzárni a gyermekedet mindentől, de azt szeretnéd, ha általában pozitív életszemléletük lenne. Ha jól érzik magukat, szeretve érzik magukat.

Szólj hozzá a cikkhez


Ezek is érdekelhetnek

Facebook -beszélgetések