menu
Az egyes tudományos érdekességek néha annyira lenyűgözőek, hogy kétszer is meg kell győződnünk arról, hogy jól hallottuk-e.
És egy különösen lenyűgöző állítás éppen ez: a Föld legmélyebb pontja, a Mariana-árok, képes lenne befogadni a Mount Everestet, a világ legmagasabb csúcsát.

A Mount Everest befér a Mariana-árokba. Ezt az információt már régóta látjuk terjedni az interneten, és úgy döntöttünk, hogy megvizsgáljuk.

Először is, a Mariana-árok a Csendes-óceánban található, a Fülöp-szigetektől keletre, és a Föld legmélyebb helyének számít, 11 034 méterrel, vagyis 36 201 lábbal, ami majdnem hét mérföld, a National Geographic szerint. Az árok legmélyebb része a Challenger Deep.

Az ArcGIS, egy földrajzi információs szoftvercég szerint ez 10 924 méterre, vagyis 35 840 lábra található a víz felszínétől. A Scientific American azt írja, hogy a Challenger Deep 36 070 láb mélyen van a tengerszint alatt. A NASA szerint a Challenger Deep 10 994 méter mély, vagyis 36 069 láb, plusz-mínusz 40 méter.

Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának csendes-óceáni régiói irodája egy videót tweetelt az árok mélységéről, így írták: "A Csendes-óceánban található Mariana-árok mélyebb, mint amennyire a Mount Everest magas."

Ezzel szemben a Mount Everest, amely Nepál és Kína határán található, körülbelül 29 032 láb, vagy körülbelül 8 849 méter magasan emelkedik a tengerszint felett, a LiveScience szerint.

A NASA 29 035 láb, vagy 8 850 méter magasságot becsül. Ez azt jelenti, hogy ha az árokba helyeznénk a hegyet, az Everest csúcsa még becslések szerint 7 000 láb mélyen lenne a tengerszint alatt, beleértve, ha valahogy be tudna férni a Challenger Deepbe. Tehát íme: még ha sikerül is megmászni a Mount Everestet, még mindig hosszú utat kell megtenned, ha el akarod érni az árok alját. Az árok alján lévő nyomás állítólag olyan intenzív, hogy mintha 50 jumbo jetet raknának egymás tetejére egy emberre.

Ezt az állítást "Igaznak" minősítjük.

Szólj hozzá a cikkhez


Ezek is érdekelhetnek

Facebook -beszélgetések