menu
Rengeteg őrült dolog rejtőzik a mélyben. Akár veszélyes ragadozókkal találkozik, akár korallképződmények között úszik, soha nincs unalmas pillanat, amikor az óceán fenekén mászkál. De egyes dolgok őrültebbek, mint mások. Néhány dolog nem is őshonos az óceánba.
Sok mélységbeli felfedezésnek semmi köze az állatokhoz. Természetesen a tengeri élet mindig lenyűgöző, de az évek során a búvárok felfedezték a legmegrázóbb víz alatti lakókat.

1. Egy víz alatti Stonehenge

Egy víz alatti Stonehenge

A Michigan-tó közepén fekszik egy vízi Stonehenge. Senki sem tudja biztosan, mi az, vagy hogyan került oda, ami csak még izgalmasabbá teszi.

2. Szoborpark

Szoborpark

A mexikói Cancun partjainál található egy szoborpark, amelyet csak azok láthatnak, akik hajlandók belemerülni a Karib-tengerbe. A bátor búvárok több mint 500 szobrokon gyönyörködhetnek.

 

3. Egy ősi város

Egy ősi város

Nem, nem Atlantiszról beszélek. Egy víz alatti városról beszélek a kínai Qiandao-tóban. Ebben az elsüllyedt városban az az egyedülálló, hogy nemrégiben dőlt be. Ennek az az oka, hogy a tavat, amelyben él, egy építőipari cég hozta létre.

 

4. Pókok

Pókok

Igen, ez így van. Még a pókoktól sem menekülhetsz a vízben. Egyes fajok légzsebeket hoznak létre a hálójukon, hogy lélegezni tudjanak.

 

5. Kormányülések

Kormányülések

Mohamed Nasheed, a Maldív-szigetek elnöke víz alatti kormányülést tartott, hogy megvitassák az éghajlatváltozást és annak az óceánokra gyakorolt hatását.

6. Mozdonyok

Mozdonyok

1985-ben az 1850-es évekből származó gőzmozdonyokat találtak az óceán fenekén. Senki sem tudja, hogyan kerültek oda, de nekem óriási pénzkidobásnak tűnik.

 

7. Egy emlékmű

Egy emlékmű

A Yonaguni emlékmű az óceán fenekén áll Japán partjainál. Úgy gondolják, hogy körülbelül 5000 éves.

 

8. Folyók

Folyók

Várj… víz alatti folyók? Igen, ezek a furcsa áramlatok akkor keletkeznek, amikor a sós víz és az édesvíz keveredik.

9. Egy Apollo 11 ereklye

Egy Apollo 11 ereklye

Nemrég egy Apollo 11 motort fedeztek fel az Atlanti-óceánon, miután Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója egy csapatot finanszírozott a felkutatására.

 

10. Világháborús ezüst

Világháborús ezüst

Ezt a második világháborús ezüstöt Írország partjainál fedezték fel kutatók. Mintegy 61 tonna nemesfémet találtak egy brit teherhajó roncsai között.

 

11. Víznyelők

Víznyelők

A víznyelők elég rosszak a szárazföldön, de mint kiderült, az óceán fenekén is vannak víznyelők. A víz, a vegyszerek, az idő és a helytelen bürokratikus gazdálkodás okolható ezekért a szárazföldi és tengeri óriási gödrökért.

 

12. Madarak

Madarak

A gannets madarak vízbe merülnek, hogy megtalálják zsákmányukat. Más madarak is hasonló viselkedést mutatnak, de az teszi ezeket a repülő halászokat egyedivé, hogy akár 100 láb mélyre merülnek a felszín alatt.

 

A régészet elég érdekesnek tűnik úgy, ahogy van, de képzeld el, hogy víz alatti régész vagy! Annyira menő lenne… eltekintve attól, hogy az ebédszünetben összefuthatsz egy cápával. Ez kevésbé menő.

 

Szólj hozzá a cikkhez


Ezek is érdekelhetnek

Facebook -beszélgetések