menu
A KUTATÓK SZERINT A PÓK TESTHOSSZA MEGKÖZELÍTHETI A 6 CENTIMÉTERT.

Annak ellenére, hogy az emberek mennyire úgy gondolják, hogy ismerjük a környezetet, a természetnek még mindig rengeteg módja van arra, hogy váratlanul érjen minket és meglepetésszerűen hasson. Egyes esetekben ez azt jelenti, hogy foglalkozni kell egy invazív fajjal, amely gyorsan terjed egy új területen és felforgatja az ökoszisztémát. Más esetekben új rovarokkal vagy állatokkal találkozhatunk, amelyekről még sosem hallottunk. A legújabb példában a tudósok azt mondják, hogy felfedeztek egy "nagyon nagy" pókfajt.

Olvass tovább a pókról és arról, hogy hol lehet elrejtőzni. A tudósok most fedezték fel azt az új pókfajt, amely "nagyon nagyra" nőhet.

Egy március 15-én az Arachnológiai Folyóiratban megjelent cikkben az ausztrál Queensland Múzeum kutatói bejelentették, hogy egy négyéves tanulmány után felfedeztek egy új pókfajt.

A csapat szerint az arachnidák "nagyon nagyra" nőhetnek, a nőstények testhossza akár két hüvelykig is elérhet. A kutatók szerint a faj neve, az Euoplos dignitas, a nagyobb testfelépítésre utal.

"Az 'Euoplos' egy csapdaajtós pókok csoportja - mi aranyszínű csapdaajtós pókoknak nevezzük őket - és a 'dignitas' egy latin jelző, amely méltóságot vagy nagyságot jelent" - mondta Michael Rix, a tanulmány vezetője és a Queensland Múzeum arachnológiai főkurátora az ausztrál ABC-nek.

A kutatók megállapították a pók élőhelyét és annak helyét is. Bár a pók viszonylag nagy lehet méretében, nem foglal el túl sok helyet a térképen. A kutatócsoport szerint a faj egy Eidsvold és Monto környékén található fekete talajú területen él Queenslandben, Ausztráliában, egy Brigalow övnek nevezett fás-füves területen, a Newsweek szerint.

"Amikor egy faj specialistának számít, az azt jelenti, hogy kifejezetten alkalmazkodott egy adott élőhelyhez és általában csak ott tud élni" - mondja Charles van Rees, a Georgiai Egyetem (aki nem vett részt a tanulmányban) PhD, természetvédelmi tudós és természettudós a Best Life magazinnak. "Általában csak abban az élőhelyben találkozhatunk vele, amelyre specializálódott. Más szóval, hacsak a konyhád nem egy Brigalow erdő, nagyon valószínűtlen, hogy otthonodban találkoznál egy ilyennel - még akkor is, ha Ausztráliában élnél."

Azonban természetüknél fogva ők is remekül elrejtőznek.

Bár az új csapdaajtós pók valószínűleg nem fog hamarosan az ágyadban ki kötni, szintén valószínűtlen, hogy észrevennéd őket a természetben - még akkor is, ha aktívan keresnéd őket.

"A tipikus házi vagy kerti pókokkal ellentétben nem szőnek hálót. Ehelyett föld alatti alagutakat ásnak, és gyakorlatilag teljes időre ott élnek" - magyarázza van Rees. "Érdekesség, hogy kaput vagy ajtót is építenek alagútjaik végéhez, amit szorosan be tudnak zárni, ha nem szeretnének társaságot." Ha valaha is szemtől szembe kerülsz egy csapdaajtós pókkal, valószínűleg nem kell aggódnod.

"Nem jelentenek fenyegetést az emberekre" - mondja van Rees. "A pókok ebben a csoportban, beleértve a tarantulákat, gyakran a brutális erőre támaszkodnak ahhoz, hogy legyőzzék és megöljék a zsákmányt, és nem szuper erős méregre. Ez valójában sokkal biztonságosabbá teszi őket az emberek körül, mivel nem tekintenek minket ennivalónak, és csak akkor harapnának, ha durván kezelnék őket, és nincs más menekülési lehetőség."

Ironikusan valószínűbb, hogy a pókoknak van több félnivalójuk az emberektől a végén. Rix szerint a faj "ritka és lehet, hogy meglehetősen veszélyeztetett", megjegyezve, hogy élőhelyüket veszélyeztették az állattenyésztés céljából végzett területirtás és egyéb hasznosítás miatt.

"Kicsit aggódunk érte" - mondta Rix az ABC-nek. "Nem nagyon jók a tájban való közlekedésben és terjedésben - például egy repülő rovarhoz képest", hozzátéve, hogy reméli, több felmérést végez majd őshonos élőhelyükön annak érdekében, hogy jobban megértsék státuszukat.

 

Szólj hozzá a cikkhez


Ezek is érdekelhetnek

Facebook -beszélgetések