menu
Tudtad, hogy elvonási tüneteket válthat ki?

Amikor eltervezed, hogy egészségesen fogsz táplálkozni, a kenyér az egyik legelső élelmiszer, amit ki akarsz zárni az étrendedből. De szénhidrátok szempontjából a gabonafélék nem mind egyformák. Míg a fehér kenyér elhagyása valóban segíthet néhány kilótól megszabadulni, addig a teljes kiőrlésű kenyerek kizárása alapvetően fontos tápanyagoktól foszthatja meg a szervezetedet. Lássuk, mi történhet, ha egyáltalán nem eszel kenyeret.

 

  • Megnő a szívbetegségek kockázata.A szív egészsége szempontjából döntő fontosságú, hogy milyen gabonaféléket iktatsz ki az étrendedből. Miközben a finomított szénhidrátok növelik a szívbetegségek kockázatát, a teljes kiőrlésű gabonákról bebizonyították, hogy csökkentik a koleszterinszintet, és sok, szívbetegséggel kapcsolatos tényezőt kontroll alatt tartanak.


 

  • Jobban fogsz sóvárogni a cukor után.Mivel a kenyér energiát ad, ha teljesen lemondasz róla, másik energiaforrást kell keresned. Amikor fáradtnak érezzük magunkat, természetes módon olyan ételt keresünk, ami gyorsan felnyomja az energiaszintünket, mint az édességek vagy a cukros üdítők. A mértékletes kenyérfogyasztástól nem fogsz hízni, ám ha csokoládét vagy édességet eszel, mikor kimerült vagy, akkor biztosan felszaladnak a plusz kilók.


 

  • Lábgörcsök léphetnek fel.Azok, akik fogyni akarnak, általában kísérleteznek azzal, hogy minimálisra csökkentsék a szénhidrátfogyasztást. De a kenyér teljes elhagyásának nem kívánatos következményei lehetnek. Ha a keto diétát választod, ami azt jelenti, hogy a kenyeret és valamennyi szénhidrátot teljesen kizárod az étrendedből, lábgörcsöket tapasztalhatsz. Ez a fájdalmas izomösszehúzódás általában éjjel jelentkezik, és néhány másodperctől akár több percig is eltarthat. A kenyérben sok elektrolit található, és amikor a test nem kap ezekből eleget, izomgörcsök léphetnek fel.


 

  • Fáradtnak érezheted magadBár a fehér kenyér nem a legegészségesebb választás ahhoz, hogy szénhidráthoz juss, a teljes kiőrlésű vagy csírás gabonából készült kenyér mértékletes fogyasztása több energiát ad. Sok benne a rost, a vas, a magnézium, ezért eltelít és energiával tölt fel. Még ahhoz is elég energiát adhat, hogy elmenj edzeni egy hosszú munkanap után.


 

  • A kedélyhullámzásod rosszabbá válhat.Ha érezted már valaha, hogy semmi nem dobja fel jobban a hangulatodat, mint egy szelet pizza, annak tudományos magyarázata van. A szénhidrátok hatására szerotonin szabadul fel a szervezetben, ez felelős a jó közérzetért, és még az étvágyat is elnyomja. Ha az étrended tartalmaz egészséges szénhidrátokat, azzal fokozhatod a hangulatodat és kordában tarthatod az éhségérzetet.


  • Székrekedésed lehet.Ha a fehér kenyér fogyasztásával felhagysz, abból nem lesz problémád, de ha lemondasz a teljes kiőrlésű vagy rozskenyérről is, abból már lehet, mert valószínűleg több időt fogsz a WC-n tölteni. A teljes kiőrlésű gabonának magas a rosttartalma, ami segíti az emésztést, bizonyítottan hatékonyabban működik a székrekedés enyhítésében, mint a hashajtók. 

 

Szólj hozzá a cikkhez


Ezek is érdekelhetnek

Facebook -beszélgetések