menu
Legjobb éttermek a Balatonnál

A Balaton vidékén található éttermek széles választékban kínálják ételeiket, változatos árszinteken. Frissen megjelent a 2023-as Michelin Guide Hungary, mely útmutatót nyújt a Balaton környékén, Budapesten és a Tisza-tónál található kiváló éttermek megtalálásához. Ebben a cikkben bemutatjuk az érintett éttermeket név és weboldal alapján, hogy könnyedén megtalálhasd az igényeidnek megfelelő helyet.

Michelin idén 5 éttermet emel ki a Balaton vidékén, összesen pedig 75 éttermet ajánl Magyarországon. Budapesten 28 éttermet, vidéken pedig 47-et találhatunk, közülük öt a Balaton környékén szerepel a listán.

Az idei listavezető továbbra is Széll Tamás budapesti Stand étterme, mely megőrizte dupla Michelin-csillagát. Széll Tamás konyhájában mindig találhatók érdekes, különleges és újragondolt finomságok. Az italok nélküli, 8 fogásos vacsoramenü közel 80 ezer forintba kerül egy főre. Az egyes fogások könnyen elfogyaszthatóak, így az utolsó falatokig is élvezhetjük az ételt. Ha a menü mellé borválogatást is kérünk, akkor fejenként körülbelül 130 ezer forintot számoljunk, plusz egy 15 százalékos szervízdíjat.

A hasonló árszintekkel operáló Platán Gourmet étterem Tatán található, tehát a csúcsgasztronómiáért mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Az egy Michelin-csillaggal kitüntetett helyek általában személyenként 50-70 ezer forintba kerülnek egy menüsorért, amely 6 vagy 12 fogásból áll, az italok ezen felül értendők. Jattal együtt ezekben az éttermekben is 100 ezer forintot kell számolni egy főre.

A Michelin-csillagos éttermek listája Magyarországon 2023-ban a következők:

 

Bábel – Budapest

Borkonyha – Budapest

Costes – Budapest

Essencia étterem – Budapest

Rumour – Budapest

Salt – Budapest

42 Restaurant – Esztergom

 

Ha viszont valami középutat keresel, ahol jó minőségű ételt kaphatsz mérsékelt áron, akkor érdemes felkeresned az úgynevezett "Bib Gourmand" minősítésű éttermeket. Ezek az éttermek kiváló minőségű ételeket kínálnak megfizethető áron. A Bib Gourmand kategóriás helyeken már 15-30 ezer forintból is kijöhetsz ketten egy vacsorával. Az országban összesen 59 ilyen minősítéssel rendelkező étterem található, közülük négy balatoni étterem is.

Az új Bib Gourmand minősítésű éttermek a következők:

 

Anyukám Mondta – Encs

Chasa Crista – Baklatonszőlős

Kistücsök – Balatonszemes

Macok – Eger

Mór24 – Balatonfüred

Morzsa – Pécs

Sparhelt – Balatonfüred

 

A Michelin Guide környezetvédelmi és fenntarthatósági erőfeszítéseket is díjaz. Azok az éttermek, amelyek tavaly Michelin Green Star minősítést kaptak, megőrizték ezt a minősítést, és egy újabb étteremmel bővült a rangsor. Ezekben az éttermekben kiemelt figyelmet fordítanak az otthon termesztett és helyi alapanyagokra, a megújuló energia felhasználására, a szénlábnyom csökkentésére, valamint európai textilek és helyi kerámiák használatára.

 

A Balaton környékén is találunk egy ilyen éttermet.

Michelin Green Star minősítésű éttermek Magyarországon 2023-ban:

Almalomb, Hosszúhetény

Graefl Major Kétútköz, Poroszló

Onyx Műhely, Budapest

Salt, Budapest

Villa Kabala, Szigliget

 

A Michelin Guide nemzetközi igazgatója, Gwendal Poullennec, elmondta, hogy figyelemmel követik az izgalmas gasztronómiai fejlődést nemcsak Budapesten, hanem az egész országban. Örömmel jelentette be, hogy 14 új étterem került a 2023-as válogatásba, ami azt mutatja, hogy egyre több jó étterem található Magyarországon, és szerencsére a Balaton környékén is.

Szólj hozzá a cikkhez


Ezek is érdekelhetnek

Facebook -beszélgetések