menu
Az IFLScience 101 olyan tudományos tévhitet gyűjtött össze, amiket szerintük el kell felejtenünk

1. Az öt másodperces szabály tényleg működik?

 

Sokan hihetik, hogy ha az ételt azonnal, öt másodpercen belül felveszik a földről, akkor még biztonságosan elfogyasztható. Azonban ez nem igaz. Már egy pillanatnyi érintkezés is elegendő ahhoz, hogy az étel szennyeződjön. A kritikus tényező itt nem az idő, hanem az a felület, ahova az étel esik.

 

 

2. Pattanásos leszek a csokitól?

 

Népszerű tévhit, hogy a csokoládéfogyasztás pattanásokat okoz. Egy 1969-es vizsgálat azonban cáfolja ezt. Az eredmények alapján a csokoládé nem okoz pattanást.

 

 

3. Naponta egy alma a doktort távol tartja?

 

Bár az almák egészségesek, nem garantálják, hogy távol tartsák a betegségeket. Fontos, hogy változatosan táplálkozzunk és ne csak egyféle gyümölcsre alapozzuk az egészségünket.

 

 

4. Táplálóbbak a bioélelmiszerek?

 

Sokan gondolják, hogy a bioélelmiszerekben több a tápanyag és mentesek a növényvédő szerektől. Bár a bio termelés során korlátozott vegyszereket használnak, az élelmiszerek tápanyagtartalma között nincs jelentős különbség a bio és a hagyományos termékek között.

 

 

5. Mindegy, hogy cukrot vagy mézet teszek a teámba?

 

A cukorfajták közötti választás gyakran megtévesztő lehet. Bár vannak különbségek a cukrok között, a lényeg az adott termékben található cukormennyiség.

 

 

6. A tejtől egészségesebbek leszünk?

 

A tej nem csodaszer. Bár kalciumot és D-vitamint tartalmaz, több tanulmány is azt mutatja, hogy a tejfogyasztásnak nincs közvetlen összefüggése az erős csontokkal.

 

 

7. A koffein gátolja a növekedést?

 

Nincs bizonyíték arra, hogy a koffein negatívan befolyásolná a gyerekek növekedését. Bár koffeinfogyasztás hatással lehet a kalcium felszívódására, ez az eltérés minimális.

 

 

8. Ha meg vagyok fázva és fagyit eszem, rosszabbul leszek?

A fagylalt valójában hűsítheti a gyulladt torkot, és kalóriát is biztosíthat, ha valaki nem érzi az étvágyát betegség miatt.

 

 

9. A cukor olyan függőséget okoz, mint a heroin?

 

Egyesek szerint a cukor addiktív hatású, de nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a cukor és az erős drogok, mint például a heroin, között azonos lenne a függőség mértéke.

 

 

10. A cukortól hiperaktív lesz a gyerek?

Számos szülő hiheti, hogy a cukor hiperaktivitást okozhat gyermekeikben. Jelenleg azonban nincs egyértelmű bizonyíték erre a tévhitre.

 

 

Ezzel a listával remélhetőleg tisztázzuk az étkezéssel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.

Szólj hozzá a cikkhez


Ezek is érdekelhetnek

Facebook -beszélgetések